Foredrag

Fredag 19. juli

Lørdag 20. juli


Bjørn Tore Pedersen – Jektefarten og Europa
Fredag 19. juli kl 10.30 – Litteratursalen Stormen bibliotek

I mange hundre år var det jektefarten og fiskeriene som var veien mot Europa. Og Europeisk kultur  møtte jektefartsskipperne og mannskap i Bergen hvor Hanseatene hadde monopol på handelen. Returlasta var viktige matvarer samt «kulturgjenstander» fra det europeiske kontinent.

Bjørn Tore Pedersen

Bjørn Tore Pedersen er forfatter og journalist. Født i 1953 i Petvik i Vestvågøy, som er en av Lofotens eldste jektebygder. Han har journalistisk praksis fra mange aviser i Nordnorge og har blant annet arbeidet som vaktsjef, kulturreporter og radioprodusent i NRK Nordland.

Bjørn Tore Pedersen har skrevet mange flotte bøker, blandt annet Adelsteen Normann – Norges fjordmaler, Kaare Espolin Johnson – lengselens billeddikter, Hurtigruten minutt for minutt og Lofotfisket.

Boka Jekta Eventyrets farkost er den første boka som grundig omhandler jekta og jektefarten. Du finner blant annet historien om Anna Karoline som står på jektefartsmuseumet i Bodø


Åse Elstad – «Overdådighetsvarer» frå sør til nord
Fredag 19. juli kl 12.00 – Litteratursalen Stormen bibliotek

Foredraget tar for seg importen av gjenstandar og kulturimpulsar frå sør til nord i perioden 1750-1900, og korleis den var med på å påverke liva både til folk flest og til handels- og jekteskipparfamiliane, særleg kvinnene.

Åsa Elstad

Åsa Elstad er historikar med særleg interesse for tekstilar, kystkultur og kvardagshistorie. Ho har blant anna skrive bøkene Trådar frå fortidaKystkvinner i Norge og Moteløver og heimføingar og vore medforfattar på verka Andre verdenskrig i nordNordlands historieNorsk fiskeri- og kysthistorieNorsk polarhistorie og Nordnorsk historie, har undervist i dei fleste skoleslag og vore førstekonservator i Museum Nord.


Erika Søfting – Båt- og sengeryer, kystens sengeplagg
Fredag 19. juli 13.30 – Litteratursalen Stormen bibliotek

Båtryer til bruk i båt og rorbu er en viktig del av nord-norsk kystkultur. Ryene ble brukt til sengeplagg langs hele vestkysten av landet. En flott samling ryer inngår i en utstilling om kystens kvinner på Jektefartsmuseet i sommer. Foredraget tar for seg ryene som sengeplagg, bruksområder og geografiske variasjoner.
I forbindelse med foredraget og utstillingen på Jektefartsmuseet er det satt opp buss fra stevneområdet fredag 19. juli.

Erika Søfting

Erika Søfting er etnolog/kulturviter med særlig interesse for kystkultur, handelshistorie og tradisjonskunnskap. Hun har vært avdelingsleder på Kjerringøy handelssted og Jektefartsmuseet, og var prosjektleder for Jektefartsmuseets utstilling og utvikling. Er levende opptatt av tradisjonsbåter og tradisjonskunnskap også på fritida og har hatt ulike verv og er aktiv i Forbundet Kysten og Norges Husflidslag.


Ulf Mikalsen – Om Nordlandsbåten
Fredag 19. juli kl 14.30 – Litteratursalen Stormen bibliotek

Foredraget vil ta oss gjennom Nordlandsbåten mangfold i form, bygging, størrelse og bruksområder. Av samtlige åpne tradisjonsbåter langs kysten, er kanskje Nordlandsbåten den som mest moderniserte seg i byggeteknikk og form for å tilpasse seg nye redskaper og bruksområder.

Båtbyggern vil avslutningsvis dra med seg tilskuerne på en ramsalt seilas med storåttringen «Neptun» på Yttersia av Andøya under storstormen 25.januar 1893.

Ulf Bjørnar Mikalsen

Ulf Bjørnar Mikalsen ble født sør på Helgeland i 1951. Han vokste opp i Mo i Rana, men har i voksen alder, og mesteparten av sitt liv, vært bosatt på Kjerringøy i Salten.

Han gikk i 1979-80 på båtbyggerlinja ved Saltdal Videregående Skole, før han noen år senere ble  ansatt på Nordlandsmuseet for å ta vare på Kjerringøy Handelssted, deriblant flere nordlandsbåter. I denne perioden skrev han sin første bok om trebåtbygging – «Bygging i klink og kravell». Boka ble brukt som lærebok ved landets båtbyggerskoler i Jondal og Saltdal. I 1995 startet han sitt eget båtbyggeri – «Båtbyggern på Kjerringøy», hvor han siden hovedsakelig har bygget nordlandsbåter i forskjellige størrelser, spissbåter av Rana-typen, samt Lofot-joller og prammer. Opphold og samarbeid med flere eldre båtbyggere i Rana resulterte i 2006 i utgivelsen av boka «Spissbåtbygging i Rana», ei kokebok i klinkbygging av små robåter. Etter mange års samling av kunnskap og erfaringer, kom endelig boka «Nordlandsbåten» i 2018. Målet med utgivelsen var at denne illustrasjonsrike boka, i tillegg til å være informativ, skulle være «god for øyet» Ulf Mikalsen har holdt en rekke kurs i bygging av spissbåter og nordlandsbåter. Han var med da Forbundet Kysten ble startet, og har siden vært medlem. I 2020 ble han tildelt Kystenprisen av Forbundet Kysten for allsidig formidling av kystkultur gjennom mange år.


Mariann Mathisen og Arne-Terje Sæther – Samisk båtbyggertradisjon
AVLYST

Foredraget vil handle om samisk båtbygging i Nord-Norge, om elvebåter og basker, men også om nordlandsbåten i den samiske båtbyggertradisjonen.

Med foredraget følger også en utstilling av store fotografier som du finner på stevneområdet.

Mariann Mathisen

Mariann Mathisen er historiker og lærer i friluftsliv. En ivrig seiler med stort hjerte for nordlandsbåten. Har gitt ut boka «Nordlandsbåt og Draug – en felles kulturarv» hvor et av temaene er at nordlandsbåten er felles både for den samiske, kvenske og norske befolkninga.

Arne-Terje Sæther er trebåtbygger bosatt på Kvaløya utenfor Tromsø der han bygger ulike klinkbygde tradisjonsbåter, men hovedsakelig nordlandsbåter sammen med båtbygger Gunnar Eldjarn. Han har gitt ut
flere bøker der temaet er kystkultur.

Arne-Terje Sæther

Tore W. Topp – Schjelderup Selfangstrederi – en historie om risiko og pågangsmot.
Lørdag 20. juli kl 10.30 – Litteratursalen Stormen bibliotek

Tore W. Topp

Tore W. Topp er utdannet ingeniør og siviløkonom og har hatt en lang karriere med lederstillinger og styreverv i næringslivet. I dag driver han som rådgiver i eget selskap i tillegg til arbeidet med de historiske polarekspedisjonene.

Tore W. Topp er svigersønn av Ludolf Schjelderup. I boken tar han oss med på fantastiske eventyr fra utallige ekspedisjoner i Arktis. Selfangst, hvalrossfangst, dramatiske forlis, og heltemodige bergingsaksjoner, er noen av ingrediensene.

Boken er en fascinerende beretning om rederiet fra handelsstedet Skånland like utenfor Bodø. Dette er blant annet beretningen om polarskutene «Quest» og «Polarquest» og den legendariske skipperen og polarkjempen Ludolf Schjelderup og hans mannskap.

Schjelderup var blant annet med på redningsaksjonen i 1928 da italieneren Umberto Nobiles luftskip «Italia» nødlandet på isen nord for Svalbard på vei tilbake fra Nordpolen. Nobile ble reddet, men Roald Amundsen, som også deltok i letingen, forsvant.

Nå forteller forfatteren også om sine egne ekspedisjoner i kjølvannet av Schjelderup og hans menn. Under foredraget vil han blant annet fortelle om sine fire forsøk på å komme i land på Kvitøya.


Julia Olsen – Det Arktiske havet i en endring: Folk, industrier og fremtiden
Lørdag 20. juli kl 12.00 – Litteratursalen Stormen bibliotek

I sin presentasjon skal Julia ta oss på en reise til det Arktiske havet. Hun skal først beskrive de pågående endringer i naturen som kan påvirke oss og mange andre kystsamfunn i Nord Norge.
Etterpå skal hun drøfte betydningen av endringene for framtidens utvikling i Barentsregionen,med særlig fokus på reiseliv og de Arktiske sjørutene.

Julia Olsen

Julia Olsen er førsteamanuensis i miljøsosiologi på Nord universitet. De siste 10 årene har hun forsket på kystsamfunn i Arktis med særlig fokus på tilpasning ved flere endringer og levedyktighet.

Hennes doktorgrad handlet om hvordan økende sjøtrafikk i Arktis påvirker natur og små lokalsamfunn. Julia deltar i flere internasjonale forskningsprosjekter som undersøker bærekraftig transport, reiseliv og marin forurensning i Nord- Norge og på Svalbard.


Ingvald Hanssen – NordNorges mest kjente båtbygger. Innovatøren Nils Skandfer
Lørdag 20. juli kl 14.00 – Litteratursalen Stormen bibliotek

Skandfer var opptatt av hvordan fiskerne kunne få sikre og best mulige forhold om bord i sine fartøy. Den viktige Norske fiskerinæringen forsynte Europa med viktige råstoffer. Hanssen kan forteller om en uvanlig dyktig innovatør som var med å endre datidens fiskeriflåte i ei brytningstid mellom seildrevet og motoriserte fartøy. MK Faxsen, Kystlaget Salta sin verneverdige båt, er bygd på Skandfers båtbyggeri som lå i Kulstadsjøen i Vefsen, rett utenfor Mosjøen. I etterkant av foredraget blir det forfattertreff om bord på Skandferbåten Folkvang som deltar på Stevnet.

Ingvald Hanssen

Ingvald Hanssen, født 1946 i Sørreisa i Troms som yngste sønn i en fisker- og småbrukerfamilie. Nå er han bosatt i Bærum og gift med et av Nils Skandfers barnebarn.

I boka «Nils Skandfer – mannen og båtene» får du høre fortellingen om et het spesielt menneske, og om alle de forskjellige båtene han bygde. En skatt for alle båtelskere


Vibeke Steinsholm – Om å ha røtter i havet og EA i hjertet
Lørdag 20. juli kl 15.00 – Molostua

Om arbeidet med utstillinga «Sjøfuglarkivet på heimvei» og det å restarte et egg- og dunvær i en utsatt tid.

I foredraget vil Vibeke Steinsholm snakke om egen praksis som fuglevokter i en utfordrende og vanskelig tid for både folk og fugler. Lyd, intervjuer og bilder fra Sjøfuglarkivet flettes naturlig inn i det å snakke om dagens praksis som fuglevokter. I tillegg gir hun en gjennomgang av omfanget av de tusenårige egg og duntradisjonene langs Nordlandskysten.
Hun vil vise bilder fra stedene Brønnøy med Onstein, Træna med Sandøy, Vega med 5 forskjellige fuglevær, samt Røst og Burøy og Grytøy i Steigen. Foredraget knytter seg til turneutstillinga «Sjøfuglarkivet på Heimvei» som har strandhugg i Bodø under Kyststevnet.

Vibeke Emilie Steinsholm er kunstner , fuglevokter i Vegaøyan og formidler. Hun er bosatt på Vega. Vibeke har sin oppvekst midt i den opprinnelige øy-kulturen som nå er borte. Hun jobber både i kunsten, i formidling og som fuglerøkter med å løfte fram øy-kulturens naturnære og bærekraftige kunnskaper og livsførsel slik at dette kan gi inspirasjon og kunnskap inn i de utfordringer vi står overfor idag. 


Rita Johansen – Vegaøyan Verdensarv – en historie om fiskarbondens liv
Lørdag 20. juli kl 16.00 – Molostua

Vegaøyan ble innskrevet på Unescos verdensarvliste 1. juli 2004 som Norges første og eneste kulturlandskapsområde. Med tekst og bilder fortelles det hva som er bakgrunnen for verdensarvstatusen og hvordan det arbeides med å ta vare på den.
Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt havområde nær Polarsirkelen, basert på den nå enestående tradisjonen med ærfugldrift, noe som også er en hyllest til kvinnenes bidrag til dunarbeidet.

Rita Johansen er født og oppvokst på Vega. Hun har høgskoleutdannelse innen praktisk/estetiske fag, mediekunnskap, natur- og kulturformidling. Siden 1998 har hun arbeidet med stedsutvikling og verdensarv; det meste av tiden i Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv. I 2009 var hun med å arrangere Forbundet Kystens landsstevne på Vega. Hun er også engasjert i annet frivillig arbeid som styremedlem i stiftelsen Norsk Kulturarv og Vega Husflidslag.